Haber

Türkiye’de Çocuk Olmak! İVME Hareketi Yayınladığı Çocuk Yoksulluğu Bildirisiyle Dikkat Çekti

Ülkemizde her geçen gün artan ekonomik problemler en çok da çocukların hayatını etkiliyor. 2017 yılında bir küme genç tarafından kurulan ve çeşitli partilerle sivil hareketlere dayanışma davetinde bulunan İvme Hareketi, son yayınladığı ‘Çocuk Yoksulluğu Bildirisi’yle dikkat çekti. Yayınlanan bildiride 6,5 milyon çocuğun şiddetli yoksulluk yaşadığı tabir edilirken muhalefet partilere de tahlil tekliflerinde bulunuldu.

Kaynak: https://www.ivmehareketi.com/2022/11/…

“Yeterli ve sağlıklı beslenemeyen, okulda açlıktan ağlayan, rahatsızlanan, hatta bayılan öğrenci haberlerinin bizde yarattığı tepkiyle, İVME Hareketi olarak muhalefetin bu konuya seyirci kalmamasını, bu sorunu gündemde tutmasını ve en önemlisi, çözümü aciliyet gerektiren bu sorunla ne tür politikalar kullanarak mücadele edileceğine dair kapsamlı bir planı ortaya koymasını bekliyoruz.” cümlesiyle başlayan bildiride OECD, TÜİK, Metropoll vb. birçok kaynaktan da bilgiler yer alıyor.

Çocuk yoksulluğuna dikkat çekmek için yayınlanan bildiride ayrıyeten, Türkiye’de vatandaşların yüzde 29’unun temel gereksinimlerini bile karşılayamadığına yüzde 45’inin ise fakat gereksinimlerini alabildiklerine dikkat çekildi.

Yoksullaştırılan vatandaşlar, açlığa mahkum kalarak ya da öğünlerini küçülterek hayatta kalmaya çalışmaktadırlar. Bu rant ve sömürü nizamı içinde güçlü azınlık servetine servet katarken, orta ve alt gelirli aileler, fakirliğe ve açlığa mahkum edilmektedirler. Metropoll’ün Temmuz 2022 tarihli anket sonuçlarına nazaran, Türkiye’de vatandaşların %29’u temel muhtaçlıklarını bile karşılayamaz iken, %45’i temel muhtaçlıklarını lakin karşılayabilmektedir. Nisan 2020’den beri çeşitli aralıklarla yapılan temel gereksinimlerin karşılanması araştırmalarına verilen yanıtların vakit içindeki değişimi de bize ortalama olarak her dört şahıstan birinin geçinemediği, her dört şahıstan ikisinin ise ucu ucuna geçindiği bir tablo göstermektedir.

Aynı formda, Metropoll’ün Ağustos 2022 anketi de bize gibisi bir tablo sunmaktadır. Vatandaşların %35,7’sinin geliri harcamalarına yetmezken %43,2’sinin geliri yalnızca harcamalarını karşılayabilmektedir.

Türkiye’de şiddetli yoksulluk yaşayan 16 yaş altı çocukların sayısı 6,5 milyona ulaşmış, her dört çocuktan birinin okula aç gittiği tespit edilmiş.

Türkiye çocuklarına sahip çıkmakta sınıfta kalmıştır. Bu gerçeği hayatın her alanında görmek mümkündür. Türkiye hali hazırda öbür Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü (OECD) ülkelerine kıyasla çocuklar için çok daha az oranlarda harcama yapmaktadır.  Bu harcama eksikliğinin telafisi güç sonuçları vardır. Örneğin Türkiye’de okul öncesi eğitime iştirak oranı %39 iken OECD ortalaması %87 olarak karşımıza çıkmaktadır. Bir diğer örnek ise HDP Milletvekili Oya Ersoy’un verdiği araştırma önergesinde göze çarpmaktadır. Önergeye nazaran Türkiye’de şiddetli yoksulluk yaşayan 16 yaş altı çocukların sayısının 6,5 milyona ulaşmış, her beş çocuktan birinin kâfi ve besleyici besine ulaşamadığı tespit edilmiş, her dört çocuktan birinin ise okula aç gittiği belirtilmiştir. Halbuki güzel beslenme, eğitimde büyük bir ehemmiyete sahiptir. Örneğin okul ve sağlıklı beslenme programlarının okula devam mühletini 2,5 yıl kadar uzattığını ortaya koyan çalışmalar mevcuttur. Çocuklar yoksulluk ve hasebiyle yetersiz beslenmeden kaynaklanan bodurluk, kısa boyluluk, çok zayıflık üzere sıhhat meşakkatleri nedeniyle eğitimlerine devam edememe yahut eğitim sürecinde istenilen gelişimi gösterememe riski ile karşı karşıya kalmaktadır.

Yoksulluk arttıkça çocuk personel sayısı da yükseliyor.

Çocuklarımıza sahip çıkamadığımız bir öteki mevzuysa Türkiye’deki besin ve beslenme krizini derinleştiren yoksulluğun tetiklediği yüksek çocuk personel sayısıdır. TÜİK, yaş kümesi 15-17 olan çocukların işgücüne iştirak oranının %16,4 olduğunu belirtmiştir. Öte yandan, 15-17 yaş ortasında çalışan çocuk sayısının 720 bin olduğunu söyleyen Çalışma ve Toplumsal Güvenlik Bakanlığı verisine karşılık Bianet’te yer alan 1 Şubat 2022 tarihli habere nazaran çocuk emekçi sayısının çok daha fazla olduğu iddia edilmektedir. Türkiye’nin her köşesinden çocuklar yoksulluğun bir öbür boyutunu da bu biçimde hissetmektedir. Lakin bilgiye bakıldığında bölgeler ve kentler ortasında farklar olduğu yadsınamaz bir gerçektir. Her ne kadar Türkiye genelinde kapsayıcı ve uzun vadeli tahlil planları kaide olsa da bölgesel farklar gözetilerek uygulanacak siyasetler dikkate bedeldir. TÜİK 2021 Gelir ve Ömür Şartları Araştırması Bölgesel sonuçlarına nazaran gelire dayalı nispî yoksulluk oranının en yüksek olduğu bölgeler; %14,4 ile Adana ve Mersin; %13,7 ile Mardin, Batman, Şırnak, Siirt; ve Ağrı, Kars, Iğdır, Ardahan olarak belirlenmiştir.

İvme Hareketi’nin muhalefet partiler tarafından benimsenmesini istedikleri ve siyaset platformlarında, seçim vaatlerinde yer bulmasını istedikleri tekliflerden kimileri ise şu halde;

  • Derin Yoksulluk Ağı’nın önerdiği üzere okullarda kapsamlı beslenme programları oluşturmalıdır. Bu programlarda öğrencilerin en az bir öğün sağlıklı yemeğe erişimi sağlanmalıdır.

  • Özellikle büyükşehirlerde ve enflasyonun ülke ortalamasından daha yüksek olduğu bölgelerde halk mutfakları sayısı arttırılmalı, toplumun genelindeki kronik açlığın önüne geçilmelidir.

  • Acil bir toplumsal yardım programı olarak sağlıklı meyve, zerzevat, tahıl ve bakliyat içeren ve çocukların besin gereksinimlerine cevap verebilecek erzak ve beslenme paketleri bir kamu hizmeti olarak belli sıklıkta lokal idareler tarafından ailelere ulaştırılmalıdır. Bunlara ek olarak nakit takviyesi programları da hemen uygulamaya alınmalıdır.

  • Yoksulluk ve beslenme ile ilgili tüm tasa ve sorumluluk ailedeki bayanın üzerine bırakılmamalıdır; mevcut cinsiyet rollerinin ötesinde bayanı güçlendirmek, bayanın çalışma hayatına iştirak gösterebilmesi için fiyatsız okuma -yazma, meslek kazandırma kurslarını ve kreş hizmetlerini desteklemek koşuldur.

  • Büyükşehirlerde kaybedilmiş bostanlar geri kazanılmalıdır. Kent içindeki bahçecilik, bostancılık ve tarım aktiviteleri belediyeler tarafından hem finansal hem teknik açılardan desteklenmelidir. Kent içi tarım ve bostancılıktan elde edilen eserler kooperatifler aracılığıyla uygun fiyatlara satılmalıdır.

  • Örgün eğitimi bırakan ve çalıştırılan çocuklar tespit edilmeli; okulu bırakma riski yüksek olan çocuklar, okullar ve ilçe eğitim müdürlükleri tarafından sıkı bir biçimde takip edilmelidir. Bu çocukların okula geri kazandırılması için besin takviyesinin yanı sıra sağlanacak nakit takviyesinin kapsamı, eğitim araç ve gereçlerini içerecek halde düzenlenmelidir.

BİLDİRİNİN TAMAMINI OKUMAK İÇİN TIKLAYIN

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu