Konut fiyatlarını düşürmeye yönelik saldırı
Türkiye’de giderek artan konut ve kira fiyatlarının önüne geçmek için devlet birbiri ardına güçlü adımlar atarken, konut arzını artıracak yeni dev adım da TBMM’nin açılmasıyla hayata geçecek. Suudi Arabistan’ın Riyad kentinde düzenlenen Şehircilik Fuarı’nda açıklama yapan Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, konut arzını artırmak, vatandaşların konuta erişimini kolaylaştırmak amacıyla hazine yerlerini inşaata açacaklarını söyledi. ve kira fiyatlarını düşürün.
Türkiye’de konut sorununun salgınla birlikte başladığını anlatan Bakan Özhaseki, “Rusya-Ukrayna Savaşı’yla birlikte dünyada emtia fiyatları çok ciddi arttı. Ancak özellikle depremden sonra arz-talep dengesi şok oldu. 1 milyon 900 bin vatandaşımız deprem bölgesinde evini kaybetti. “Devletimiz 325 bin aileye kira yardımı yapıyor. Hatay, Maraş ve Malatyalı vatandaşlarımız başka şehirlere giderek ev kiraladılar. İstanbul’a gelenler oldu. Bu şekilde ev kiralamak İstanbul’da fiyatları artıracaktır” dedi.
İLK İŞ YASAYI ÇIKARMAK
Sabah’ın haberine göre Bakan Özhaseki, bunları dengelemenin ve azaltmanın yolunun arz-talep dengesini sağlamaktan geçtiğini açıkladı. “Ne kadar tedarik ederseniz o kadar fiyatı düşürürsünüz. Bu sorunun analizi için bir taraftan sarsıntı evleri üretmeye devam ediyoruz. Bunu da bir çok parselasyon yaparak, altyapısını hazırlayarak tedarik etmemiz gerekiyor. Şu anda da müteahhitlik firmaları şu anda birçok yerde yüzde 50. Çalışıyor. Bu çok büyük bir rakam. Bu da inşaat maliyetlerini çok artırıyor, konut fiyatları artıyor. Tam tersine o dönemde elimizdeki fırsatları değerlendirip dönüş yapmamız gerekiyor. Şu anda ulusal emlak yerlerinin tamamı bakanlığımızın elinde. Biz zaten çalışmalara başladık. Meclis açıldığında ilk iş yeni bir kanun. “Madde bu hazine arazilerini de kapsayacak. Vatandaşın barınma sorunu çözülecek.”dedi.
MASA ÜZERİNDEKİ ANLAŞMA HAFIZASI
Fuara Türkiye’den 24 firmanın katıldığını belirten Özhaseki, 2017 yılında mutabakat zaptı imzalandığını ifade ederek, “Biz yürürlüğe koyduk ama Suudiler tercümede hata olduğu için uygulamaya koymadı. Kendi aralarında tasnif denilen bir komite oluşturdular ve Türk şirketlerinin işlerini zorlaştıran bir takım kurallar koydular. İşlerini yokuşa sürdüler, kaldırılmalarını istedik, buradaki analize temel oluşturacaklarını söylediler, çok güzel, “Toplantı vardı.”söz konusu.
TOKİ 2024’TE İSTANBUL’UN TEMELİNİ ATMAYA BAŞLIYOR
Fuara katılan TOKİ Başkanı Ömer Bulut, TOKİ’nin yapacağı 250 bin konut hakkında bilgi verdi. 6 Şubat’ta yaşanan deprem felaketini hatırlatan Bulut, “Deprem bölgesi için çok başarılı bir çalışma başlattık. Burada inşaatlarımız devam ederken diğer illerde de sosyal konut çalışmalarımıza devam ediyoruz. 50 liralık ihaleyi yaptık. Geçen yıl açıkladığımız 250 bin sosyal konut uygulamasında bin konut var. “Konutlara yönelik çalışmaları tamamladık. Yılbaşından sonra temellerini atmaya başlayacağız” dedi.
haber-kocaali.com.tr