Teknoloji

Karıncalar kokar mı? Neden bazı insanlar karınca kokusu alırken diğerleri alamıyor?

Zaman zaman internette bazı insanların karınca kokusu aldıklarını iddia ettikleri viral gönderiler çıkıyor. Bu paylaşımlar her ortaya çıktığında neden bazılarının bu kokuyu algılayıp bazılarının algılayamadığı ya da bunun bir aldatmaca olup olmadığı tartışılır. Kısa bir süre önce paylaşılmaya başlanan bir TikTok görselinde de durum çok farklı değil.

Bir kişi, ” Eski sevgilim baharatlı koktuğunu söylerdidiye yanıtladı bir obur, “ Ölü karıncalar, böcek zehiri gibi kimyasallara benzeyen bir kokuya sahiptir.” söz konusu.

Bir diğeri ise “tamamı büyük harfler”dir. BU BİR ŞAKA, [KARINCALAR] KOKU YAPMAYINdiye itiraz etti.

IFLScience tarafından X’te (Twitter) 700’den fazla katılımcıyla yapılan bir anketin sonuçları, yanıt verenlerin yaklaşık yüzde 20’sinin bir karıncanın kokusunu algılayabileceklerini varsaydığını gösteriyor.Kalan yüzde 80 ise karınca kokusu alamadıklarını söylüyor.

Neyse ki, bazı entomologlar karıncaların kokusunu incelediler. 2015 yılında yapılan bir araştırma, Kuzey Amerika’daki en yaygın karınca cinslerinden birinin kokulu mesken karınca ( tapinoma sapı) Kokuyu araştırdı. North Carolina Eyalet Üniversitesi’nde karınca uzmanı Clint Pennick, yüzlerce kişiden bir kutu T. Sapsile koklamalarını ve karıncaların nasıl koktuğunu düşündüklerine dair bir anket doldurmalarını istedi.

En yaygın yanıtın küflü peynir olduğu bildirildi . Çalışma tarafından alıntılanan diğer yaygın olarak bildirilen açıklamalar, kimyasal benzeri bir temizleme spreyi ve çürüyen hindistancevizi idi.

Penick ve meslektaşı adrian smith, bu farklı gözlemin nedenlerini araştırmak ve sorumlu kimyasalları belirlemek metil ketonlar Onu teşhis edebildiler. Kokulu mesken karıncaları ve küflü peynirin her ikisinin de bu kimyasala sahip olduğu bulundu. Hindistancevizi çürüdüğünde, aynı zamanda metil ketonlar da üreten mavi bir küf oluştururlar.

Diğer karınca türlerinin de eşit derecede keskin kokular ürettikleri bilinmektedir. marangoz karıncaları Tehdit edildiklerinde, sirke gibi kokan antimikrobiyal özelliklere sahip yakıcı bir kimyasal olan formik asit püskürtürler. Örnek bir durumda, citronella karıncalarıAdını yırtıcıları kovmak için ürettikleri ekşi narenciye kokusundan alır.

İnsanlar neden pek çok karıncanın kokusunu alamazlar?

Ancak, bazı insanlar bu kokuları algılayabilirken diğerleri algılayamadığında durum biraz daha karmaşıktır. Bazı insanlar bunu genetiğe indiriyor ve bazı insanların formik asit kokusunu algılayacak bir genden yoksun olmasına, kişnişin bazı insanlara sabun tadı vermesine benzetiyor. Ancak, bu iddiayı destekleyecek çok fazla kanıt yoktur. Başka bir açıklama, bölgenizde yaşayan karınca türleri olabilir. Bazı karıncaların diğerlerinden daha kötü veya daha belirgin kokması da bu farklılığa neden olabilir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu