Teknoloji

Elon Musk’ın çok tartışılan şirketine bir büyük şok daha

Elektrikli otomobillerin, güneş enerjisinin, hızlı trenlerin, yer altı tünellerinin, uzay gemilerinin, Mars’ın, galaksilerin ve evrenin fatihi Elon Musk’ı en çok heyecanlandıran şirketlerinden biri, zor bir dönem yaşıyor. Neuralink’in kurucusu olan doktor, şirketin sağlık açısından güvenli olmayan yöntemler geliştirdiği kaygısıyla istifa ettiğini duyurdu.

Biri gelip size, beyin ameliyatına gireceksin dese, cevabınız ne olurdu? Peki, “bize şu kadar para ver ve biz de seni beyin ameliyatına alıp beynine dijital bir cihaz takacağız” dese nasıl tepki verirdiniz?

Aslında Elon Musk’ın ortak olduğu Neuralink şirketinin yaptığı şey tam olarak bu. Temelde, engelli insanların tekrar yürümeye, görmeye, duymaya başlaması için beyine dijital olarak sinyaller gönderip alacak bir arayüz oluşturmaya çalışan Neuralink, kullandığı yöntemler nedeniyle son zamanlarda ateş altında.

Şirketin kurucularından olan Dr. Benjamin Rapoport ise, artık Neurallink’in insan sağlığına özen göstermekten çok, etkileyici ürünler tasarlayıp satmaya odaklanmış bir şirkete dönüştüğünü düşünüyor ve bu yüzden de istifa ettiğini açıkladı. Doktor, geliştirilecek ürünlerde önceliğin, insan sağlığını korumak için maksimum güvenlik sağlamak olması gerektiğini dile getiriyor.

15 maymun testler sırasında öldü mü, yoksa yaşıyorlar mı?

Neuralink yıllar içinde pek çok eleştiri aldı; medya bu şirketi “nörobilim tiyatrosu” olarak adlandırırken 2022’de maymunlara işkence yapıldığına dair korkunç iddialar ortaya çıktı. 2017 ile 2020 yılları arasında bir Neuralink tesisinde on beş maymunun öldüğü ortaya çıktı. ABD Tarım Bakanlığı’na yapılan şikayete göre Musk, Neuralink laboratuvarlarındaki maymunların korkunç şekilde öldüğü suçlamalarını reddetti ve bu hayvanların şirkette bir çeşit cennet ortamında yaşadıklarını iddia etti.

İstifa eden doktorun, aynı konuda çalışacak rakip bir şirket kurduğunu da unutmamak gerekiyor. Bu suçlamalar, artık rakip olan Neuralink’i karalamak için da yapılmış olabilir. Ancak rakip şirketler de kurulmaya başlandığına göre, ticari ürünlerin ortaya çıkması çok yakın ve bu “dijital beyin ara yüzü” konusu yakında teknoloji dünyasının gündeminden düşmeyen bir konuya dönüşecek gibi görünüyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu