Yaşam

Cuma günü Kehf Suresi okumanın fazileti

Hayatımız boyunca davranış ve yaşam biçimini her zaman örnek almamız gereken Peygamberimizin sünnetleri bizler için yol göstericidir. Peygamberimiz (sav)’in hadislerini öğrenerek de yaşam şeklimizi düzene sokabiliriz.

Gündüz yaptığımız ibâdetlerin sevabını artırmak için sünnete uygun hareket etmeliyiz. Örneğin; Yemek yerken besmele çekmek, keyifli yerlere sağ ayakla girmek, Cuma’ya biat etmek…

Müminlerin bayramı olan mübarek Cuma gününde Kehf suresini okumanın fazileti hadis-i şeriflerle sabittir. İşte Cuma günü Kehf suresini okumanın sevabı…

CUMA GÜNÜ KEHF DÖNEMİ OKUMA KURBANI

Rivayetlere göre Hz. peygamber diyor ki:

“Kim Cuma gecesi veya gündüzleri Kehf suresini okursa, kendisine okunduğu yerden Mekke’ye kadar uzanan bir nur verilir. Gelecek cumaya kadar ve üç gün daha (günahları) bağışlanır. Yetmiş bin melek sabaha kadar ona salât eder. Bütün hastalıklardan, bilhassa mide tümörlerinden, veremden, cüzzam ve cüzzamdan ve Deccal fitnesinden şifa bulmuştur.”

Bu hadis farklı kaynaklarda farklı şekillerde karşımıza çıkabilir.

Ebu Said el-Hudri’nin (ra) rivayetine göre, Peygamber (SAV) şöyle buyurmuştur:

“Kim Cuma günü Kehf suresini okursa, o kimse için o iki Cuma gününün ortası nurlu olur. Size öyle bir mühlet haber vereyim mi ki, azametiyle göğün ve yerin ortasını doldurdu, onu yazana öyle bir sevap var ki, Cuma günü okuyana üç gün daha mağfiret olunur. gelecek cuma Kim onun sonundaki beş (başka bir rivayete göre on) âyetini uyurken okursa, Allah onu gecenin herhangi bir saatinde uyandırır.”senin emrinde Sahabelerin Sahabeleri: “Buyurun ey Allah’ın Resulü!”dediler . Bunun üzerine Resûlullah (s.a.v.), “Ashâb-ı Kehf sûresidir” buyurdu.o emretti.

KEHF DÖNEMİNDE TOPLANTI NEDİR?

Kur’an-ı Kerim’in ortasında yani 15. ayette yer alan Kehf Suresi, adını ilk kez 9. ayette ve daha sonra diğer ayetlerde karşımıza çıkan ‘kehf’ kelimesinden alır. ayetler. Arapça kelime anlamına baktığımızda ‘Mağara’ anlamına gelen Kehf, Ashab-ı Kehfol denildiğinde ‘Mağaraya sığınanlar’ demektir.

En genel şekliyle tanımlayacak olursak, kuvvetli iman ve inançları nedeniyle öldürülmek istenen bir grup gencin Allah tarafından mucizevi bir şekilde nasıl korunduğu anlatılmaktadır. Bu gençlerin dışında Hz. Musa ve Zülkarneyn’den de bahsedilmektedir.

Bu sureyi özellikle Cuma günleri veya geceleri okumanın büyük sevap olduğunu bir hadis-i şerif ile bizlere müjdeleyen Sevgili Peygamberimiz (sav) “Cuma gecesi Kehf sûresini okuyan, kıyâmet gününde yerden göğe kadar bir nurla aydınlanır. İki cuma arasında işlediği (küçük) günahları da bağışlanır.”(bk. et-Tergıbu ve’t-Terhib, Kitabu’l-Cuma, 1/512-513).

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu